Ta odmiana pszenżyta została wyhodowana przez Danko. Posiada tradycyjną długość słomy i jest szczególnie zalecane do uprawy na glebach słabych lub bardzo słabych. Jest to numer jednej w dziedzinę pszenżyta, jeśli chodzi o możliwość uprawy na glebach o słabej jakości. Przeznaczone jest ono głównie na paszę dla zwierząt. Jego dużą zaletą jest to, że plonuje stabilnie i wysoko na terenie całej Polski.
Pszenżyto Avokado – zalety odmiany
Ten gatunek pszenżyta prócz możliwości uprawy na glebach niskiej jakości, posiada również wysoką odporność na choroby. W szczególności odporne jest na działanie takich chorób jak mącznik prawdziwy, rdza brunatna i żółta, fuzarioza kłosa oraz septorioza plew. Oprócz tego ten gatunek ziarna cechuje się wysoką liczbą opadania, co sprawia, że pszenżyto Avokado jest bardzo odporne na porastanie ziarna w kłosie.
Również jak wiele innych ziaren tego typu posiada bardzo dobrą zimnotrwałość na poziomie 5,5 w 9-stopniowej skali. Prócz tego ziarno posiada wysoką MZT, dobre wyrównanie oraz niewielki udział pośladu. Należy ono do odmian o średniej wczesności i o bardzo dobrej zdolności krzewienia. Dzięki tak wysokiej odporności na niekorzystne czynnik, zboże to nie wymaga szczególnej pracy. Można je z powodzeniem siać na wcześniej odrzucanych glebach.
Zalecenia siewne
Zalecana norma siewu w optymalnym terminie wynosi między 300, a 350 kiełkujących ziaren na metr kwadratowy. W przeliczeniu jest to 150-175 kilogramów na hektar. W przypadku stosowania siewu wczesnego oraz intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10 procent. Tak samo w przypadku siewu opóźnionego, normę wysiewu należy zwiększyć o 10 procent.
Ten gatunek pszenżyta może być z powodzeniem uprawiany na glebach o bardzo słabej jakości. Dzięki temu sprawdza się idealnie w miejscach, gdzie nasiona takie jak pszenica sobie nie radzą, a ich uprawa byłaby nieopłacalna. Jako najlepsze rośliny przedplonu stosuje się najczęściej rośliny strączkowe, rzepak, kukurydze oraz owies.
Więcej informacji: https://nasionawronkowski.pl/avokado/